Wetenschap op maandag! (3)

Wetenschap op maandag dinsdag!

Ouder worden & tafeltennis

Wetenschap op maandag - Ouder worden

Het is inderdaad dinsdag op de dag van schrijven, dat weet ik. Het kon niet anders, er moest op maandag wetenschap bedreven worden. Arme muisjes… Hun offer was for the greater good zullen we maar zeggen. Ze zullen nog lang door de eeuwige kaasvelden dartelen. Of in het vanillevla-paradijs. Muizen zijn gek op vanillevla.

Aan het eind van de vorige editie stond dat die van vandaag wederom over inbeeldingsvermogen zou gaan, dat klopt niet. Ik vond het niet interessant genoeg en eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er niet zo veel van begreep. Het onderwerp van deze week is ouder worden en de daarbij behorende strubbelingen van het lichaam.

We worden het dus allemaal: oud en verlept. Het gaat een beetje hangen. Dit proces verloopt bij de één sneller of heftige dan bij de ander. Het hangt er maar net van af welke genen je van je ouders hebt meegekregen, in wat voor een omgeving je woont, maar vooral ook hoe je met je eigen lichaam om gaat.

Plaats van schrijven is Zuid-Korea in het jaar 2014 en een kudde oude vrouwen is de onderzoeksgroep. Het doel was simpel: bekijken welke soorten inspanning gezonder zijn voor ouderen en bejaarden. Er werd met name gekeken naar broosheid, depressie en cognitieve functies. Het onderzoek is dan wel gedaan in Zuid-Korea, maar ja, dat zijn ook gewoon mensen en die worden ook ouder.

Wat bleek, dansen had een erg sterke correlatie met broosheid en depressie (meer dansen = meer beter), terwijl oude vrouwen die tafeltennissen sterke verbeterde cognitieve vaardigheden hadden. Ze werden slimmer van tafeltennis. Leek het in ieder geval. Of je er echt slimmer van wordt kun je helaas niet concluderen, hoogstens dat je niet minder intelligent wordt. Het is wat kort door te bocht, maar na de kritiek dat de vorige editie te lang was, moet ik helaas minder genuanceerd worden.

Alzheimer dan. Wellicht heb je wel eens gehoord dat tafeltennis een uitstekende sport is tegen dementie. Het schijnt namelijk dat je Alzheimer (een vorm van dementie) kunt vertragen, misschien zelfs kunt voorkomen, door jezelf intellectueel uit te dagen. Puzzels maken, boeken lezen, nieuwe dingen leren, een vogelhuisje bouwen. Je beschermt je lichaam daarmee tegen roesten. Zie het als een fiets: gebruik je hem niet dan rot ‘ie weg in je schuur. Verzorg en gebruik je hem, dan beleef je mooie avonturen. Tafeltennis past perfect in dit plaatje. Het is bijzonder uitdagend op intellectueel vlak: je moet snel kunnen reageren, effect kunnen inschatten, wat je met het effect moet, de bal slaan, de bal op een goede plek slaan, et cetera. Allemaal in enkele seconden.

In Amerika zijn er zelfs gezondheidsprogramma’s voor ouderen om Alzheimer! Laatst is er ook een film verschenen over tafeltennissende bejaarden. De trailer van de film Ping Pong is briljant: http://www.pbs.org/pov/pingpong/.

Dat je bij tafeltennis ook nog eens je lichaam gebruikt en dus ook fysiek fitter wordt, is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Op basis van het Zuid-Koreaanse onderzoek en dat van Alzheimer slaan we wat mij betreft een nieuwe weg in binnen de tafeltenniswereld: dansen achter tafel. Jos Prinzen is alvast begonnen.

Verder lezen?

Oude vrouwtjes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4237844/

Alzheimer: http://saef.us/alzheimers.html

 

Ga heen, exploreer en zoek af en toe een pingpongtafel.

Joe!

Geef een reactie