Wetenschap op maandag (1)(inmiddels dinsdag): Kleding & Houding

Wetenschap op maandag!

Houding & Kleding.

Wetenschap op maandag

De komende weken een aantal wetenschappelijke onderzoeken die gerelateerd zijn aan tafeltennis. Speciaal voor jullie! Wat is er mooier dan een streepje voor hebben op de concurrentie?

We beginnen met een project uit 2005 van onderzoekers uit Engeland. In het kader van een groter onderzoek naar het psychologische effect van kleding en lichaamstaal op de tegenstander, leek het ze een goed idee om tafeltennis als uitgangspositie te nemen. Voornamelijk vanwege het grote psychologisch aspect in onze sport, wat onder meer het gevolg is van de zeer intieme 1-op-1 situatie. Je weet waarschijnlijk zelf wel hoe je je kunt ergeren aan een tegenstander…

Als (niet erg wetenschappelijke) uitgangspositie werd het aloude gezegde gebruikt “dat je een wedstrijd al kunt winnen voordat hij eigenlijk begonnen is”. Je weet bijvoorbeeld het niveau van je tegenstander al, z’n gedrag is berucht of iets simpels als z’n eigen naam op z’n shirt hebben staan. Allerlei factoren die zomaar eens zouden kunnen meespelen. Het mooiste voorbeeld komt nog wel van Bettine Vriesekoop. Zij zei een aantal jaren geleden in een televisieprogramma dat ze soms van te voren al wist dat ze een wedstrijd zou gaan winnen door de manier van hand schudden met de tegenstander. Als haar tegenstander een slap handje gaf en d’r niet aankeek, werd diegene roofdierenvoedsel.

Voordat onderstaande onderzoek was uitgevoerd (inmiddels ook weer 10 jaar geleden), was er blijkbaar nog maar weinig ander wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eerste indrukken in de sport. Wat wel was gebleken, was dat voetbalscheidsrechters een bepaald team strenger gingen straffen als van te voren werd verteld dat dat team berucht was vanwege hun agressieve gedrag. Dit is natuurlijk een andere sport dan tafeltennis, maar het geeft wel aan dat eerste indrukken ook bij sport van belang zijn.

De proefpersonen waren met het gemiddelde 22 jaar tafeltennissen best ervaren (Appie Reijnders zou dit gemiddelde makkelijk omhoog getild hebben). Ze kregen 16 video’s vanuit het oogpunt van de ontvanger te zien met verschillende ervaren tafeltennissers tegenover zich die bezig waren met een warming-up en vervolgens klaar gingen staan om te serveren. De ‘modellen’ hadden een positieve (open, zelfverzekerde) of negatieve (gesloten, slungelig) lichaamshouding en daarbij normale sportkleding (Adidas/Nike) of tafeltenniskledij (Butterfly/Donic etc.) aan.

De proefpersonen mochten na afloop van die video’s via allerlei Diederik Stapelachtige vragenlijsten invullen hoeveel agressie ze hadden na het vlees eten…. I lost my train of thought here…
Goed, ze moesten doorgeven wat hun eerste indruk was van ‘hun tegenstander’ maar ook hoe zelfverzekerd ze waren dat ze de hypothetische wedstrijd zouden winnen.

Het zal je niet verbazen, maar de proefkonijnen waren er een stuk minder zeker van dat ze een wedstrijd zouden winnen als ze iemand met een positieve attitude tegenover zich hadden. Dit effect wordt zelfs nog sterker als iemand ook tafeltenniskleding aan had. Maarrrrrrr, de kleding alleen had geen effect op de proefpersonen, het was dus echt alleen in combinatie met de positieve houding.

Moraal van het verhaal? Doe gewoon normaal voor aanvang van de wedstrijd, dan kun je je altijd daarna nog misdragen. Maar doe dan wel je clubshirt uit, want dan lijdt in ieder geval je club er in mindere mate onder.
Tweede moraal van het verhaal: koop je kleding bij SportEurope, zij zorgen voor net dat beetje extra zelfvertrouwen dat je een tegenstander helemaal kapot kunt maken (Stefan Heijnis, we spreken later nog wel over de vergoeding).

Kijk maar wat je er mee doet! Delen mag!

Verder lezen?
http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S146902920300061X

Joe!

P.S. Volgende week iets over mentale oefeningen. Je forehand beter maken door erover te fantaseren in bed? Romantisch.

Geef een reactie